Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodziny

Dodano:
Stromboli Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Dziś polecam stromboli – danie, które łączy smak włoskiej pizzy z prostotą przygotowania. Sprawdzi się jako przekąska na rodzinne spotkania, imprezy oraz szybki obiad lub kolacja. Zapraszam po najprostszy przepis na aromatyczną pizzę zawijaną z salami i mozzarellą.

Stromboli to zawijana pizza, której nazwa nawiązuje do wyspy wulkanicznej. Danie podawane jest w formie rolady, która eksploduje smakiem i aromatem. Stromboli można przygotować zarówno z domowego, jak i gotowego ciasta na pizzę. Z tego drugiego rozwiązania też sam korzystam, kiedy nie mam czasu na gotowanie, a chcę podać rodzinie coś pysznego. Pod przepisem na stromboli znajdziesz też recepturę na domowe ciasto do pizzy.

Jak zrobić włoskie stromboli?

Stromboli z gotowego ciasta na pizzę przygotujesz raz-dwa i bez żadnego wysiłku. Wystarczy ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, rozłożyć na nim nadzienie oraz zwinąć jak roladę. Przed pieczeniem nie można zapomnieć o posmarowaniu wierzchu stromboli roztrzepanym jajkiem, które podczas pieczenia nada ciastu złocisty kolor. Nadzienie do stromboli z mojego przepisu możesz wzbogacić, dodając drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz inne rodzaje sera.

Przepis: Stromboli

Zawijana pizza łączy w sobie tradycyjny włoski smak z prostym wykonaniem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g ciasta na pizzę
  • 250 g salami
  • 250 g sera mozzarella

Na sos:

  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówGotowe ciasto na pizzę rozłóż na blacie. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeżeli używasz mozzarelli w zalewie, to pokrój ją na plastry. Salami w kawałku pokrój na cienkie plasterki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Robienie sosuPassatę (lub przecier opcjonalnie pomidorowy) wymieszaj ze startym na tarce czosnkiem, oliwą, oregano i bazylią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. WykonanieCiasto na pizzę posmaruj warstwą sosu pomidorowego, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów ciasta. Na sos wyłóż plasterki salami i mozzarellę. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie zlep brzegi.
  4. PieczenieZwiniętą roladę przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika. Posmaruj jej wierzch roztrzepanym jajkiem i natnij lub ponakłuwaj w kilku miejscach ostrym nożem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw Stromboli do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe Stromboli jest złociste. Wyjmij upieczoną roladę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia – Stromboli jest bardzo gorące w środku.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować stromboli od a do z, polecam poniższy przepis na ciasto.

Przepis: Ciasto na pizzę

Ciasto drożdżowe na pizzę

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki typ 500 lub 650
  • 1/2 torebki suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do sporej miski. Dodaj drożdże suszone (świeże wkrusz do mąki), sól, cukier i oliwę. Wymieszaj składniki. Potem wlej większość ciepłej wody i wymieszaj składniki łyżką. Gdy z grubsza się połączą, wyrabiaj ciasto dłonią ok. 8 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Upieczone stromboli pokrój na plastry i podawaj na ciepło lub na zimno. Do potrawy możesz podać ulubiony ketchup lub inny sos np. pomidorowy lub czosnkowy.

Inne warianty nadzienia do Stromboli

Nadzienie do stromboli możesz również przygotować z inncyh składników. Pasują m.in. takie połączenia jak:

  • ser mozzarella, parmezan, gorgonzola, ricotta i zioła,
  • gotowany, smażony lub pieczony kurczak, pieczarki, cebula, sos pomidorowi i żółty ser,
  • sos do spaghetti bolognese i ser żółty,
  • czosnek szpinak oraz ser feta, gorgonzola lub mozzarella.

Rolada z gotowego ciasta na pizzę wyśmienicie smakuje również z farszem ze smażonych pieczarek, czosnku i cebuli.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...